Ki a dúla? Ugyanaz, mint a bába és a szülésznő?

A dúla olyan képzett szülés körüli segítő, aki tisztában van az élettani szülés folyamatával, kiegészítő, támogató szerepet tölt be. Az esetek nagy többségében nem rendelkezik egészségügyi végzettséggel, ezáltal nem része az egészségügyi személyzetnek sem.

Nem vizsgál, nem dönt, nem diagnosztizál, hanem fizikailag, érzelmileg, és információkkal támogatja az anyát és a családot, hogy mindannyian nyugalomban és biztonságban érezzék magukat a várandósság és szülés során. 100%-ban a szülő nőre és annak igényeire, preferenciáira figyel. A dúla kommunikációs hídként is szolgál az anya, a család és az egészségügyi szakemberek között. Biztosítja, hogy az anya és a családja megértsék a szülés folyamatát és a választási lehetőségeiket. A szülést követően is támogatja az anyát és a családot, ezzel biztosítja, hogy a kezdeti esetleges nehézségeket könnyebbként élje meg a család.

💮

A szülésznő és a bába egészségügyi diplomával rendelkező személy.
Hogy mégis mi a különbség kettejük között?

A magyar szóhasználat alapján: míg a szülésznők egészségügyi intézményben, kórházakban, úgy a bábák intézményen kívül otthon, illetve születésházakban kísérik a szüléseket.

Vizsgálnak, diagnosztizálnak, kezelnek bizonyos problémákat illetve ha szükséges, bevonnak orvost is a folyamatba. Külföldön általános, hogy orvosok a problémamentes várandósságoknál és szüléseknél nincsenek jelen egyáltalán, hiszen a szülésznők/bábák megfelelő tudással rendelkeznek ezek kíséréséhez.

Eszter 🌺

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük